BOTOX

BOTOX

Το Botox® είναι η εμπορική ονομασία της χημικής ουσίας Aλλαντική τοξίνη. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία νευρομυϊκών παθήσεων, όπως για παράδειγμα σε παιδιά με προβλήματα κινητικότητας από εγκεφαλική παράλυση.

Από τις πρώτες ενδείξεις ήταν η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας ορισμένων σημείων του σώματος (πόδια, μασχάλες) , ενώ τα τελευταία 15-20 χρόνια εφαρμόζεται και για αισθητικούς λόγους (έχει πάρει έγκριση από τον EOΦ για την πρόληψη εμφάνισης ρυτίδων).

Το ΒΟΤΟΧ είναι μια απλή, μη χειρουργική φαρμακευτική διαδικασία αντιμετώπισης και λείανσης των ρυτίδων έκφρασης του μεσόφρυου,του μετώπου και των ματιών. Μια δεκάλεπτη θεραπεία, με απλές ενέσεις, ακινητοποιεί τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες αυτές.

Η δράση του συνίσταται στη χορήγηση πολύ μικρών δόσεων στο μυ, αναστέλλοντας την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μυς ακινητοποιείται και δεν κάνει σύσπαση. Οι ασθενείς, κατά τη διάρκεια της θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα 5-10 λεπτά της ώρας, αισθάνονται απλά μια αίσθηση τσιμπήματος. Σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο, μπορεί να τοποθετηθεί αναισθητική κρέμα πριν τη θεραπεία στα σημεία που θα εφαρμοσθεί. Τα αποτελέσματα της ένεσης είναι τοπικά, παραμένουν για 4-6 μήνες και το φάρμακο δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

Χρησιμοποιείται ως η μόνη θεραπεία για ορισμένες παθήσεις όπως είναι ο βλεφαροσπασμός , το σπαστικό ραιβόκρανο κ.α και η αισθητική εφαρμογή του είναι μια από τις ενδείξεις. Δεν χρειάζεται αναισθησία καθώς οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και μικρές, ωστόσο για μεγαλύτερη άνεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

Η ενόχληση είναι μηδαμινή και σύντομη – πολλοί ασθενείς την χαρακτηρίζουν ως τσίμπημα κουνουπιού. Το ΒΟΤΟΧ είναι η μόνη θεραπεία που δρα στην αιτία των ρυτίδων που είναι οι συσπάσεις των μυών κατά την έκφραση. Κατά συνέπεια, κάποιος που υποβάλλεται για μια συγκεκριμένη περίοδο σε θεραπεία ΒΟΤΟΧ, καθυστερεί την εμφάνιση ή επιδείνωση των ρυτίδων για όσο χρόνο λειτουργεί το ΒΟΤΟΧ.

Το ΒΟΤΟΧ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση των ρυτίδων ανάμεσα στα μάτια (μεσόφρυο), στις βαθιές παράλληλες ρυτίδες του μετώπου, στο «πόδι της χήνας» που σχηματίζεται γύρω από τα μάτια και στις ρυτίδες γύρω από τους μύες της μύτης.

Με ειδική τεχνική που εφαρμόζει ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να προκαλέσει και ανόρθωση του άνω φρυδιού, ώστε να φαίνονται τα μάτια πιο νεανικά. Οι ενέσεις μπορούν να γίνουν σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτου ηλικίας που παρουσιάζουν ρυτίδες έκφρασης, αρκεί βέβαια να είναι ενήλικες.

Στα πλεονεκτήματα του είναι ότι η δράση του είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Αυτές μπορούν να είναι ζάλη και πονοκέφαλος για 24 ώρες (από τις ενέσεις και όχι από το φάρμακο) και ελαφρά πτώση του άνω βλεφάρου για λίγες μέρες (αντιμετώπιση με κολλύριο). Η πιθανότητα τοπικής αλλεργικής αντίδρασης από το φάρμακο είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Μετά τη θεραπεία με BOTOX ενδέχεται να δημιουργηθούν μικροσκοπικές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν σε λίγα λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την έξοδο σας από το ιατρείο, τα σημάδια θα έχουν εξαφανιστεί. Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από 5-10 ημέρες. Η κινητικότητα των μυών θα επανέλθει σταδιακά μετά την πάροδο 4-6 μηνών οπότε και επαναλαμβάνεται η θεραπεία. Η επανάληψη της θεραπείας θα πρέπει να γίνει έγκαιρα για την διατήρηση του αποτελέσματος ωστόσο, μετά από 3 εφαρμογές, τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο.