LASIK & Φακοί Επαφής

LASIK & Φακοί Επαφής

Οι φακοί επαφής και η διαθλαστική επέμβαση LASIK παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες.

Είναι δύο βασικές επιλογές διόρθωσης της όρασης που συμβάλουν στην απαλλαγή εκατομμυρίων ασθενών που έχουν μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό από την ταλαιπωρία και τους περιορισμούς των γυαλιών.Tα γυαλιά οράσεως έχουν αλλάξει πολύ και οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την εμφάνιση τους.

Ωστόσο, τα γυαλιά αποτελούν πάντα ένα σημαντικό εμπόδιο για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ, τρέξιμο, τένις , ή γενικά να αθλούνται. Άλλοι απλά θέλουν να είναι σε θέση να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι και μην χρειάζεται να εξαρτώνται από τα γυαλιά μέσα και έξω από το σπίτι.

Για τους ασθενείς που επιθυμούν ένα πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής, οι επιλογές διόρθωσης της όρασης με φακούς επαφής ή LASIK είναι μια καλή επιλογή.

Αν φοράω γυαλιά πώς να επιλέξω μεταξύ φακών επαφής και LASIK;

Αφού έχετε πάρει την απόφαση να απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας , η επιλογή μεταξύ των φακών επαφής και LASIK εξαρτάται από το πόσο καλά θα επιτύχετε τους προσωπικούς στόχους σας με έναν ασφαλές και αποτελεσματικό τρόπο.

Απόδοση όρασης: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα γυαλιά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διόρθωσης της όρασης, όσον αφορά την απόδοση. Οι φακοί επαφής και η LASIK μπορούν να διορθώσουν την όρασή και να εξαλείψουν μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τη χρήση γυαλιών. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που φορούν γυαλιά βιώνουν μια κατάσταση που ονομάζεται «σμίκρυνση». Πρόκειται για το οπτικό αποτέλεσμα των γυαλιών σύμφωνα με το οποίο τα αντικείμενα εμφανίζονται στην πραγματικότητα μικρότερα από ό, τι είναι και μπορεί ακόμα να φαίνονται, και πιο μακριά σε μερικούς ασθενείς. Αν και οι ασθενείς

μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός, συχνά δημιουργεί και μια παραμορφωμένη αίσθηση της αντίληψης του βάθους. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για ορισμένους ασθενείς με επαγγέλματα που απαιτούν καλή αίσθηση της αντίληψης του βάθους. Εργασίες όπως ο χειρισμός βαρέων ή και άλλου είδους μηχανημάτων μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Περαιτέρω τα γυαλιά μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή διότι επηρεάζουν την περιφερική όραση ανάλογα με το μέγεθος του σκελετού. Το φαινόμενο της σμίκρυνσης και οι παραμορφώσεις ή ο περιορισμός της περιφερικής όρασης μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις σε οποιοδήποτε άθλημα!

Για το λόγο αυτό, οι φακοί επαφής και η LASIK παρέχουν ανώτερη οπτική απόδοση.

Οι φακοί επαφής ή η LASIK παρέχουν καλύτερη απόδοση στην όραση ;

Η απάντηση είναι ότι οι φακοί επαφής και LASIK εξαλείφουν τις συνέπειες της σμίκρυνσης και την περιφερική παραμόρφωση διότι και οι δύο επιδρούν στην επιφάνεια του ματιού και όχι σε ένα επίπεδο μπροστά από τα μάτια – στη μύτη -όπως κάνουν τα γυαλιά. Έτσι, εάν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει ελάχιστη ή και καμία διαφορά μεταξύ των φακών επαφής και της LASIK.

Ευκολία & άνεση

Σε σχέση με πριν 20-25 χρόνια, οι φακοί επαφής έχουν υποστεί δραματικές αλλαγές για να επιτευχτεί η επιθυμία των ασθενών να νιώθουν ότι «δεν φορούν καθόλου φακούς» Αυτές οι αλλαγές άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την εισαγωγή των μακράς διάρκειας παραμονής στο μάτι φακών επαφής που διετέθησαν στην αγορά και συνταγογραφήθηκαν σε ασθενείς που μπορούσαν να τους φορούν συνεχώς για ένα χρονικό διάστημα 30 ημερών. Αυτός ήταν πράγματι ένας πολύ βολικός τρόπος διόρθωσης της όρασης για τους ασθενείς.

Ο στόχος είναι σχεδόν όλοι οι ασθενείς να έχουν την καλύτερη διόρθωση της όρασης. Δυστυχώς, όμως μετά από πολλά χρόνια εκτεταμένης χρήσης των φακών επαφής αποδείχθηκε ότι δεν θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να φορεθούν για 30 ημέρες ή ακόμη και για πολύ μικρότερο διάστημα σε συνεχή βάση χωρίς τη πιθανότητα εμφάνισης σημαντικών επιπλοκών. Ως εκ τούτου, η επιθυμητή άνεση του να νιώθει κάποιος ότι « δεν φορά φακούς» δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τους φακούς επαφής. Αφότου το FDA ζήτησε να απομακρυνθούν οι φακοί αυτοί από την αγορά, όλοι οι φακοί επαφής θα πρέπει να βγαίνουν σε καθημερινή βάση , να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να ξαναφοριούνται στα μάτια των ασθενών. Αυτό πραγματικά δεν ανταποκρίθηκε στην επιθυμία των περισσοτέρων ασθενών να νιώθουν ότι «δεν φορούν καθόλου φακούς».

Προκειμένου να βελτιωθεί η άνεση στη χρήση των φακών επαφής, οι κατασκευαστές φακών επαφής άρχισαν αμέσως τη βελτίωση των συστημάτων φροντίδας έτσι ώστε να χρειαζόταν πολύ λιγότερη προσοχή στη διατήρηση των φακών κάτι που θα ήταν πιο βολικό. Το γεγονός αυτό επετεύχθη με μια σειρά προϊόντων φροντίδας των φακών που εξασφάλιζαν τη μείωση του αριθμού των αναγκαίων βημάτων καθαρισμού και φύλαξης καθώς και του αριθμού των απαραίτητων γι’ αυτό υγρών. Αυτά τα διαλύματα, ονομάζονται ” διαλύματα πολλαπλών χρήσεων” και παρέχουν τη δυνατότητα να καθαρίζονται να ξεπλένονται και να απολυμαίνονται εύκολα οι μαλακοί φακοί επαφής με ένα μόνο διάλυμα.

Επιπλέον σημαντικές βελτιώσεις έγιναν και στην κατασκευή των φακών επαφής έτσι ώστε να μπορούν να παραχθούν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος .Έτσι οι κατασκευαστές φακών επαφής μπορούσαν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα- τους “συχνής αντικατάστασης φακούς επαφής¨. Με τη συχνή αντικατάσταση των φακών επαφής οι ασθενείς μπορούν να αγοράζουν κουτιά φακών επαφής που απορρίπτονται σε προγραμματισμένη βάση, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές . Οι τελευταίοι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης είναι ημερήσιοι μίας χρήσης που φοριούνται για μια ημέρα και απορρίπτονται έπειτα, εξαλείφοντας την ανάγκη για οποιαδήποτε προϊόντα φροντίδας ή απολύμανσης. Αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος από μια άποψη αλλά όχι ο καλύτερος από την άποψη να ξυπνάτε και να αρχίζετε έτσι τη μέρα σας. Επιπλέον, επειδή οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης κατασκευάστηκαν από μια νεότερη γενιά πολυμερών σωμάτων που περιέχει ένα μεγαλύτερο ποσό νερού, είναι και ικανοί να επιτρέψουν στον κερατοειδή χιτώνα «να αναπνέει» έτσι ώστε να παραμένουν για μερικές ημέρες έως και μια εβδομάδα. Αυτό είναι πράγματι μια ευκολία για τους χρήστες φακών επαφής. Το 2000, χάρη στη χρήση ενός νεώτερου αναπνεύσιμου πολυμερούς σώματος ,την αποκαλούμενη «υδρογέλη σιλικόνη», που πιστεύεται ότι οι επιφάνειες του μένουν καθαρές και αποφεύγουν την προσκόλληση ξένων σωμάτων και μικροοργανισμών, διάφοροι κατασκευαστές φακών επαφής έχουν επαναλάβει πάλι το μάρκετινγκ «- φακοί 30 ημερών .» Αυτοί οι φακοί είναι μια τολμηρή προσπάθεια να δώσουν στους ασθενείς την ευκολία και την άνεση που επιθυμούν.

Ακόμη όμως και με την εισαγωγή των φακών επαφής 30 ημερών, μόνο περίπου 20% από τους χρήστες φακών φορούν τους παρατεταμένης διάρκειας χρήσης φακούς επαφής. Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτοί οι φακοί μπορούν στην πραγματικότητα να φορεθούν ακίνδυνα για 30 ημέρες και να προσεγγίσουν την ευκολία που οι ασθενείς επιθυμούν.

Τι γίνεται με την άνεση;

Σίγουρα η λύση της LASIK όπως και η χρήση των καλύτερων φακών αποτελεί την απόλυτη άνεση. Οι σύγχρονοι όμως φακοί επαφής, ακόμη και με τα πιο προηγμένα υλικά , όπως οι σιλικόνης υδρογέλης , προσφέρουν ένα επίπεδο άνεσης που προσεγγίζει το αίσθημα «δεν φοράω καθόλου φακούς “;

Σύμφωνα με μία μελέτη από έμπειρους σε φακούς επαφής ερευνητές «οι φακοί επαφής πραγματικά δεν έχουν κάνει το άλμα ακόμα. 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι φορούν γυαλιά σε όλο τον κόσμο και εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά από αυτούς που φορούν φακούς με μια αναλογία 25 προς 1.

Τα ζητήματα άνεσης με τους φακούς επαφής φαίνεται να είναι υπεύθυνα για ένα σημαντικό αριθμό ασθενών που εγκαταλείπει τους φακούς επαφής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2 έως 3.000.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν πρόωρα τους φακούς επαφής κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου του πληθυσμού που φορούν φακούς και τους εγκαταλείπουν κάθε χρόνο, με κύριο λόγο τη μη ικανοποιητική άνεση.

Με μεγάλη διαφορά , ο κύριος λόγος για την ταλαιπωρία από του φακούς επαφής σχετίζεται με τη ξηρότητα. Σύμφωνα με την έκδοση του CL Today στις 12 Φεβ 2006 από τα 31 εκατομμύρια των χρηστών φακών επαφής, τα 21.000.000, ή το 67%, αυτών αναφέρουν ότι αισθάνονται τα μάτια τους ξηρά με τη χρήση φακών . Υπάρχουν σχεδόν 2,7 εκατομμύρια άτομα που εγκαταλείπουν τους φακούς επαφής ετησίως. Και η ξηρότητα είναι ένας σημαντικός λόγος για τη διακοπή τους. Έτσι λοιπόν, τι είναι πιο βολικό και άνετο , 30 ημέρες φακοί επαφής ή LASIK; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η LASIK προσφέρει ένα πολύ πιο βολικό τρόπο ζωής από τους φακούς επαφής και πραγματικά επιτυγχάνει το «καθόλου γυαλιά» σε συνδυασμό με την απόλυτη άνεση.

Υποστήριξη του Lifestyle

Ας υποθέσουμε ότι οι φακοί επαφής είναι σε θέση να φορεθούν με ασφάλεια για 30 ημέρες από όποιον το επιθυμεί . Αυτό παρέχει άραγε την πλήρη αναβάθμιση του τρόπου ζωής που επιθυμούν να έχουν οι ασθενείς; Η απάντηση είναι απλή-ΟΧΙ!

Οι φακοί επαφής, ακόμη και οι αεροδιαπερατοί , που δεν συγκρατούν υπολείμματα και βακτηρίδια, και παρέχουν επαρκή διόρθωση της όρασης, εξακολουθούν να περιορίζουν τις δραστηριότητες του χρηστή.

Γιατί;

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο καπνός και η ξηρότητα μεταβάλλουν σημαντικά την ικανότητα χρήσης φακών επαφής με άνεση. Θα είναι πολύ δύσκολο να φοράτε , τους φακούς επαφής σας στο γήπεδο επειδή υπάρχει ακριβώς πάρα πολλή σκόνη , θα είναι πολύ δύσκολο να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα φορώντας τους φακούς επαφής σας στην παραλία λόγω της άμμου, ή όπου μικρά σωματίδια μπορούν να μπουν κάτω από τους φακούς. Ακόμη και με τα καλύτερα υλικά, οι φακοί επαφής δεν μπορούν να παρέχουν απεριόριστο εύρος στις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε χωρίς να ανησυχείτε για την άνεση ή την ασφάλεια σας. Για το λόγο αυτό, η LASIK προσφέρει μια πιο συνεπή και προβλέψιμη επιλογή διόρθωσης της όρασης σε οποιαδήποτε κατάσταση και τρόπο ζωής.

Ασφάλεια και Παράγοντες Κινδύνου

Μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή σας μεταξύ φακών επαφής και LASIK πρέπει να βασίζεται στη σύγκριση της ασφαλείας των φακών επαφής σε σχέση με την LASIK. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, οι φακοί επαφής πωλούνται σε χιλιάδες σημεία πώλησης .Οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν φακούς επαφής on line ή με την κλήση ενός αριθμού τηλεφώνου χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού.

Οι φακοί επαφής θεωρούνται βέβαια ιατρικό προιόν και ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ακόμα και όταν χορηγούνται από ειδικό, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπλοκές σε περιπτώσεις όπου η υγιεινή και φροντίδα των φακών δεν είναι σωστή, σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα χρήσης και ζωής των φακών , ή όταν κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής. Ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά με τους φακούς επαφής, υπάρχουν κάποιες ενοχλητικές επιπλοκές, όπως προβλήματα που συνδέονται με την επαφή των ματιών με τους φακούς, η ξηροφθαλμία και η γιγαντοθηλώδης επιπεφυκίτιδα. Ευτυχώς όλες αυτές οι επιπλοκές δεν είναι απειλητικές για την όραση. Η γιγαντοθηλώδης επιπεφυκίτιδα είναι μια αλλεργική φλεγμονή που εμφανίζεται στις εσωτερικές επιφάνειες των βλεφάρων ( το ταρσό του επιπεφυκότα). Εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που φορούν φακούς για σειρά ετών και οι οποίοι δεν έχουν δώσει προσοχή στη καθαριότητα των φακών . Η συγκέντρωση πρωτεΐνης στην επιφάνεια των φακών επαφής προκαλεί μια φλεγμονώδη διαδικασία που αρχίζει με κνησμό και τα μάτια παράγουν ακόμη περισσότερες πρωτεΐνες και βλέννα από το κανονικό. Αυτές οι εκκρίσεις προκαλούν στη συνέχεια ακόμα περισσότερο ερεθισμό, κνησμό και δυσφορία, και τελικά προκαλούν τη διακοπή της χρήσης των φακών. Υπάρχουν αντί-φλεγμονώδεις και αντί-αλλεργικές σταγόνες που μπορούν να συνταγογραφηθούν από το γιατρό προκειμένου να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη χρήση αυτών των σταγόνων και την αντικατάσταση με νέους φακούς επαφής, με τη μέγιστη φροντίδα τους και φορώντας τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να ξαναφορέσουν φακούς επαφής. Αν και η επιπλοκή της γιγαντοθηλώδους επιπεφυκίτιδας δεν είναι απειλητική για την όραση, είναι ενοχλητική και ανησυχητική για εκείνους που επιθυμούν την άνεση, τα εμφανισιακά και τα λειτουργικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι φακοί επαφής.

Σε μερικούς ασθενείς που πάσχουν από ξηροφθαλμία οι φακοί επαφής μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μια κανονική και σταθερή δακρυϊκή στοιβάδα είναι αναγκαία προκειμένου να είναι επιτυχής η χρήση των φακών , σε ασθενείς που υποφέρουν από συμπτώματα ξηρότητας και αισθήματος άμμου. Το να είναι καλή και σταθερή η δακρυϊκή στοιβάδα σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί σε ένα αρκετά ομοιόμορφο στρώμα πάνω στον κερατοειδή. Η μητέρα φύση μας έχει προσφέρει ένα μηχανισμό για την επίτευξη της κανονικής δακρυϊκής στοιβάδας , με τη βοήθεια ορισμένων ανατομικών δομών που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς, το επιθήλιο. Το κανονικό και υγιές επιθήλιο του κερατοειδούς είναι καλυμμένο με μικροσκοπικές δομές σαν τρίχες που λέγονται μικρολάχνες. Αυτές οι μικρολάχνες λειτουργούν για να εξασφαλίσουν τραχιά επιφάνεια ώστε να προσκολλάται σωστά και σταθερά η δακρυϊκή στοιβάδα κάθε φορά που ανοιγοκλείνουν τα μάτια . Δυστυχώς, η χρόνια χρήση φακών επαφής , η κίνηση και η συνεχής τριβή του φακού σε όλη την επιφάνεια του κερατοειδή μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να καταστρέψει την παρουσία αυτών των επιθηλιακών μικρολαχνών με αποτέλεσμα μια λιγότερο σταθερή δακρυϊκή στοιβάδα και έτσι ξηροφθαλμικά συμπτώματα. Δεν πρόκειται για απειλητική για την όραση επιπλοκή, αλλά αυτή η φθορά κάνει λιγότερο άνετους τους φακούς επαφής και μερικές φορές οδηγεί σε αδυναμία να φορεθούν ακόμα κι αν αλλάξουμε το υλικό των φακών ή χρησιμοποιούμε λιπαντικές σταγόνες . Μόλις διακοπεί τελείως η χρήση φακών επαφής , θεωρητικά η μικρολάχνες θα επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση σε κάποιο χρονικό διάστημα, και στις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιπτώσεις, η δακρυϊκή στοιβάδα θα επιστρέψει στο κανονικό. Η πιο σοβαρή όμως ανησυχία για την ασφάλεια των φακών επαφής είναι σχετική με τη χρήση τους τη νύχτα. Οι παρατεταμένης χρήσης (και τη νύχτα στον ύπνο) φακοί επαφής – σκληροί ή μαλακοί – μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο έλκους του κερατοειδούς χιτώνα και τις φλεγμονές και τέλος να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στην όραση, ερυθρότητα του οφθαλμού, ενόχληση στον οφθαλμό ή πόνο, και υπερβολική δακρύρροια. Ο James Saviola, επικεφαλής του τομέα Υαλοειδοαμφιβληστροειδικών και Περιοφθαλμικών παθήσεων του Κέντρου FDA των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι «Ο κίνδυνος έλκους του κερατοειδούς χιτώνα για τους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής τη νύχτα είναι 10-15 φορές μεγαλύτερος από ό, τι για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά φακούς μόνο όταν είναι ξύπνιοι. ” Ο Δρ Saviola εξηγεί ότι «όταν τα μάτια είναι ανοιχτά, τα δάκρυα μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα για να διατηρηθεί υγιής. Αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μάτι παράγει λιγότερα δάκρυα, προκαλώντας οίδημα στο κερατοειδή.Το οίδημα και η έλλειψη οξυγόνου κάνει τα μάτια ευάλωτα στις λοιμώξεις».

Παρόλο που το FDA έχει εγκρίνει τη χρήση φακών επαφής τη νύχτα, υπάρχουν κίνδυνοι με τη χρήση αυτών των φακών , “έστω και αν είναι μόνο μια νύχτα’’, λέει ο Δρ. Saviola Δυστυχώς, για τους ασθενείς που αναζητούν άνετη όραση , οι παρατεταμένης χρήσης φακοί 30 ημερών δεν μπορούν να παρέχουν ασφάλεια στα μάτια , όπως προκύπτει από την άποψη του FDA. Αυτές οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα πρέπει να σταθμίζονται με προσοχή κατά τη σύγκριση LASIK και φακών επαφής.

Επίσης η συνηθισμένη άποψη ότι οι φακοί επαφής είναι μια «απλή αγορά προιόντων on-line” δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι φακοί επαφής μιας ημέρας, που βγαίνουν καθημερινά για να καθαριστούν είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δυστυχώς, η καθημερινή χρήση των φακών επαφής δεν παρέχει την άνεση που μπορεί να προσφέρει το LASIK και αυτό στην απόφαση επιλογής πρέπει να βαρύνει ακόμη περισσότερο.

Μια άλλη ανησυχία για την όραση είναι η μόλυνση με ακανθαμοιβάδα, η οποία προκαλείται από την ακατάλληλη φροντίδα των φακών και, ενδεχομένως, το μπάνιο σε ζεστά λουτρά ή ακόμη απλά κολυμπώντας. Αυτή η δύσκολή στην αντιμετώπιση παρασιτική λοίμωξη έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του έλκους του κερατοειδούς χιτώνα. Οι ασθενείς που σκέφτονται εάν πρέπει να φορούν φακούς επαφής ή να κάνουν LASIK, και χρειάζονται καθαρή όραση όταν κολυμπούν , πρέπει να εξετάσουν αυτή τη σοβαρή λοίμωξη ως σημαντικό κίνδυνο. Ή, μπορεί να επιλέξουν απλά να μην φορούν φακούς επαφής ενώ κολυμπούν, αλλά και πάλι αυτό αναιρεί τα οφέλη που προσπαθούμε να επιτύχουμε ως προς τον τρόπο ζωής, τις δραστηριότητες και την άνεση

Αν φοράω φακούς επαφής, πώς πρέπει να πάρω την απόφαση να κάνω LASIK;

Όπως μπορείτε να δείτε από τις προηγούμενες πληροφορίες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε. Εντούτοις, οι βασικότερες εκτιμήσεις αφορούν τους τομείς της κατανόησης των κινδύνων της επέμβασης σε σύγκριση με τους φακούς επαφής. Όπως περιγράφεται παραπάνω , οι κίνδυνοι της εκτεταμένης χρήσης φακών επαφής  που εξασφαλίζουν παρόμοια άνεση και  τρόπο ζωής με τη LASIK, μπορούν να μην είναι ασήμαντοι.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τα ακόλουθα ερωτήματα σχετικά με τους φακούς επαφής σας:

  • Μπορείτε να φοράτε τους φακούς επαφής σας, κάθε μέρα για όσο χρονικό διάστημα θα θέλατε άνετα;
  • Υπάρχουν φορές που μετά από χρήση των φακών επαφής σας για μια ολόκληρη ημέρα, «απλά δεν μπορείτε να περιμένετε να τους βγάλετε;”
  • Θέλετε να ανοίξετε τα μάτια σας να δείτε το ξυπνητήρι σας  και να φτάσετε στο μπάνιο χωρίς να ψάχνετε  τα γυαλιά σας ;
  • Παίρνετε μερικές φορές έναν υπνάκο με φακούς επαφής , ακόμα κι αν ξέρετε ότι κάτι τέτοιο  δεν είναι πραγματικά ασφαλές;
  • Έχετε κολυμπήσει, ή έχετε κάνει ζεστό  λουτρό ή spa  φορώντας τους φακούς σας ακόμα κι αν ξέρετε  ότι αυτό  προδιαθέτει για λοίμωξη;
  • Έχετε  βάλει λιπαντικά ή σταγόνες για  να είστε σε θέση να φοράτε τους φακούς σας για όσο διάστημα χρειάζεται;
  • Μετά τη χρήση φακών επαφής σας για μια ολόκληρη ημέρα,  τα μάτια σας έχουν  κοκκινίσει ή  ερεθιστεί και πρέπει να βάλετε  οφθαλμικές σταγόνες για να φύγει η κοκκινίλα ή να τα καταπραΰνετε ;

Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις σας κάνει να σταματήσετε και να σκεφτείτε τη δική σας εμπειρία με τους φακούς τότε ίσως δεν είστε τόσο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος με τη χρήση φακών επαφής, όπως νομίζατε.

Χρειάζεται να ξέρω κάτι ιδιαίτερο αν είμαι χρήστης φακών επαφής, για να κάνω LASIK ;

Κατ’ αρχάς, για να πάρει ο χειρούργος οφθαλμίατρος τις ακριβέστερες μετρήσεις για οποιαδήποτε διαδικασία επέμβασης με λέιζερ, είναι απαραίτητο να σταματήσετε να φοράτε τους φακούς σας για κάποια χρονική περίοδο. Η χρονική περίοδος θα εξαρτηθεί από ποιο τύπο φακών φοράτε και για πόσο χρονικό διάστημα . Θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που σας δίνονται σχετικά με την μη χρήση των φακών κατά τη συζήτηση που θα κάνετε . Η χρήση φακών επαφής αλλάζει το πάχος και τη μορφή του κερατοειδή ακόμα κι αν φοριούνται μόνο την ημέρα και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που επηρεάζουν τις μετρήσεις.

Δεύτερον, θα χρειαστεί να διακόψετε τη χρήση των φακών επαφής για κάποια χρονική περίοδο πριν από την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και να σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες και βγάλατε στους φακούς σας τον κατάλληλο χρόνο.

Τρίτον, εάν έχετε φορέσει σκληρούς φακούς οποιουδήποτε τύπου, ακόμα και εξαιρετικά διαπερατούς φακούς ο χειρούργος σας θα απαιτήσει να σταματήσετε να τους φοράτε ώστε να ελέγξει τη μορφή και το πάχος του κερατοειδούς χιτώνα. Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις προκειμένου να σιγουρευτεί ότι οι μετρήσεις είναι σταθερές.

Οι σκληροί φακοί επαφής οποιουδήποτε τύπου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην μορφή του κερατοειδή και έτσι της συνταγής των γυαλιών σας. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι οι φακοί δεν προκαλούν πλέον αυτά τα αποτελέσματα στον κερατοειδή σας, πρέπει να είστε υποχωρητικοί και να σταματήσετε να τους φοράτε προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο κερατοειδής έχει επιστρέψει στο κανονικό πάχος και μορφή του.

Τέταρτον, όπως προαναφέραμε νωρίτερα, οι φακοί επαφής μπορούν να αλλάξουν τη μικροσκοπική δομή της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα που οδηγεί στα προκληθέντα λόγω φακών επαφής συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Σιγουρευτείτε ότι αναφέρατε πλήρως στον χειρουργό σας οποιοδήποτε σύμπτωμα ξηρότητας είχατε κατά τη χρονική περίοδο που φορούσατε φακούς επαφής.

Τέλος, εάν είχατε οποιοδήποτε τύπο μόλυνσης φορώντας τους φακούς επαφής, ακόμα κι αν ο γιατρός σας είχε πει ότι η μόλυνση δεν ήταν από τους φακούς επαφής, θα πρέπει να το αναφέρετε. Όπως μπορείτε να δείτε, η επιλογή φακοί επαφής ή LASIK είναι μια προσωπική υπόθεση και μπορεί να γίνει μόνο όταν έχετε πλήρως κατανοήσει τις επιλογές διόρθωσης της όρασης καθώς και τους κινδύνους και τις επιπλοκές τους.

Μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους, τις επιπλοκές και τις αντενδείξεις για την LASIK παρέχεται σε αυτό το site. Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος για την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών και γνώσεων είναι να προγραμματίσετε μια συζήτηση με κάποιο έμπειρο χειρουργό που μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.