Η Διαδικάσια Της LASIK

Τι είναι η οφθαλμική επέμβαση laser; Η διαθλαστική επέμβαση laser προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα γυαλιά και στους φακούς επαφής με τη διόρθωση της όρασης. Μπορεί να διορθώσει μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδή με τη χρήση κρύων ακτίνων laser (excimer laser).

Προσφέρει στους περισσότερους ανθρώπους που φορούσαν πρόσφατα γυαλιά ή φακούς επαφής την ευκαιρία για καλή όραση χωρίς καμία άλλη προσθήκη διορθωτικού μέσου.

Το excimer laser δημιουργείται από την μίξη των αερίων argon και fluoride και μέσα από ένα σωλήνα με καθρέπτες (οπτικά μέρη) παράγεται μια ακτίνα υπεριώδους φωτός. Αυτή η ακτίνα είναι μοναδική επειδή έχει την ικανότητα να σπάει τους μοριακούς συνδέσμους ανάμεσα στους ιστούς και να τους εξαερώνει . Το laser μπορεί να σκαλίσει τους ιστούς που στοχεύει χωρίς συνέπειες στους από κάτω και στους γύρω ιστούς. Αυτό το κάνει ιδανικό για την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδή.

Η διαδικασία της  LASIK

Αφού γνωρίσατε τι είναι η Lasik και τα οφέλη που μπορεί να παρέχει στον ανθρώπινο τρόπο ζωής, είναι ώρα να μάθετε τι περιλαμβάνεται στη διαδικασία.

Πρώτα θα χρειαστείτε ένα ραντεβού για μια εκτίμηση και μια αρχική συμβουλή.

1. Ο έλεγχος που καθορίζει τη δυνατότητα σας για Lasik ή άλλο τύπο διαθλαστικής επέμβασης θα εκτελεστεί από τον γιατρό ή τον βοηθό του.

Ένα σύντομο ιστορικό θα ληφθεί για να καθορίσει τη σταθερότητα της διάθλασης σας.

Στη συνέχεια

· Μέτρηση της δύναμης των γυαλιών σας.

· Μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος των ματιών σας.

· Μέτρηση οπτικής οξύτητας με και χωρίς γυαλιά.

· Τοπογραφία και απεικόνιση κερατοειδικών χαρτών . Αυτό βοηθάει πολύ στη διάγνωση του αστιγματισμού και στον αποκλεισμό σοβαρών παθήσεων των ματιών.

2. Η συζήτηση με τον χειρούργο είναι το επόμενο σας βήμα. Ο χειρούργος θα προσδιορίσει την καταλληλότητα σας για Lasik, μελετώντας τα αποτελέσματα του ελέγχου.

3. Αν όλα είναι καλά τότε προχωρούμε στην επέμβαση. Ένα πακέτο πληροφοριών παρέχεται για τη διαδικασία και όλες τις ανάγκες σας τη μέρα του χειρουργείου, καθώς και μετεγχειρητικές οδηγίες και τα επόμενα ραντεβού σας

Η ημέρα της επέμβασης

· Την ημέρα της επέμβασης θα σας ζητηθεί να φτάσετε μια ώρα πριν στον χώρο που θα γίνει. Θα σας εξηγηθεί ξανά τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης σας. Θα μπορούν να απαντηθούν τυχόν απορίες σας σχετικά με τη διαδικασία και τη μετεγχειρητική φροντίδα. Είστε ελεύθεροι να φέρετε μαζί σας κάποιο συνοδό. Θα σας δοθεί να πιείτε ένα ήπιο ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε.

· Θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα του Excimer Laser.

· Τοπικά αναισθητικά κολλύρια εφαρμόζονται.

· Το μάτι σας έπειτα θα πλυθεί με αντισηπτικά για να εξασφαλίσουμε αποστείρωση.

· Έπειτα δημιουργείται ο κερατοειδικός κρημνός (flap) με τη βοήθεια του κερατοτόμου. Αυτό το στάδιο διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και ο ασθενής θα έχει την αίσθηση πίεσης και μια στιγμή προσωρινής θόλωσης της όρασης. Το flap προσεχτικά σηκώνεται και τοποθετείται στην άκρη, εκθέτοντας την υποκείμενη στιβάδα του κερατοειδή ( στρώμα ) για την εφαρμογή του laser (τα δευτερόλεπτα της θεραπείας), για να σμιλευτεί ο κερατοειδής

· Αφού δημιουργηθεί το κερατοειδικό flap και τα δύο μάτια θα τοποθετηθούν κάτω από το Excimer Laser έτοιμα για τη διόρθωση τους. Ο χειρούργος τώρα θα σας ζητήσει να κοιτάξετε ένα μικρό πράσινο λαμπερό φωτάκι. Θα σας ζητηθεί να συγκεντρωθείτε στο φωτάκι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το κερατοειδικό flap είναι προσεχτικά διπλωμένο προς τα πίσω και το Excimer Laser ξεκινάει να σμιλεύει την κερατοειδική επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια του θα μπορείτε να ακούτε ένα χαρακτηριστικό ήχο. Αυτό είναι απλά ο ήχος του laser και θα διαρκέσει περίπου 10 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο ανάλογα με τη διόρθωση που χρειάζεται. Είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να είστε συγκεντρωμένοι στο πράσινο φωτάκι. . Η laser διόρθωση της όρασης είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον υπολογιστή για την ταχύτητα και την ακρίβεια της.

· Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εφαρμοστούν αντιβιοτικά κολλύρια και θα μεταφερθείτε στην αίθουσα αναμονής. Εκεί θα δοθούν οδηγίες ενστάλαξης κάποιων κολλυρίων και ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικών ραντεβού.

· Πρέπει να έχετε μια ξεκούραστη μέρα μετά την επέμβαση σας.

· Δεν πρέπει να οδηγήσετε , να χειριστείτε μηχανήματα ή να εκθέσετε τον εαυτό σας σε σκόνη ή σε βρώμικο περιβάλλον για 24 ώρες μετά την επέμβαση σας.

· Αποφύγετε το σαπούνι και το νερό γύρω από τα μάτια για περίπου μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία.

· Το make up δεν πρέπει να εφαρμόζεται για ένα μήνα.

· Μην τρίβετε ή πιέζετε τα μάτια σας για ένα μήνα.

· Μην κολυμπάτε για δύο εβδομάδες και αποφύγετε την έντονη άθληση για ένα μήνα.