Η εμπειρία χρήσης της LASIK

Η συμβουλευτική επίσκεψη είναι το πρώτο σας βήμα. Η επίσκεψη αυτή είναι σχεδιασμένη για να σας βοηθήσει να καταλάβετε όλες τις παραμέτρους της διαδικασίας της Lasik. Θα σας δοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο καθώς επίσης προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες

Χρειάζεται να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του χειρουργού της διαθλαστικής οφθαλμικής επέμβασης, ο οποίος θα σας πει για πόσο καιρό να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής πριν την επίσκεψη σας, πόση ώρα θα είστε στο γραφείο τη μέρα της επίσκεψης , τι έλεγχοι θα γίνουν, τι σταγόνες θα μπουν στο μάτι σας και ποιό θα είναι το επόμενο βήμα.

Αν έχετε αποφασίσει την οφθαλμική επέμβαση Lasik, πρέπει να γίνεται οικείοι με την διαδικασία. Η κατανόηση των βημάτων της, του τι να περιμένετε τη μέρα της επέμβασης καθώς και την άμεση και μεσομακροπρόθεσμη εξέλιξη της μετά τη θεραπεία θα βοηθήσουν πάρα πολύ.

Θα έχετε την ευκαιρία να διατυπώσετε τις ερωτήσεις σας και να λάβετε απαντήσεις σε όποια απορία έχετε.

Θα ληφθεί ένα πλήρες ιατρικό και οφθαλμολογικό ιστορικό. Αυτό θα συμπεριλάβει μια εικόνα της γενικής σας υγείας , φάρμακα που παίρνετε, αλλεργίες καθώς επίσης και μια συζήτηση για την οφθαλμική σας υγεία και του ιστορικού της οπτικής σας διόρθωσης. Θα είναι απαραίτητο να αναφέρετε όποιες ιατρικές ή οφθαλμικές καταστάσεις ή ασθένειες έχουν διαγνωστεί ή θεραπευτεί σε μέλη της οικογένεια σας.

Θα κάνετε μία συζήτηση ως προς το γιατί θέλετε να κάνετε την επέμβαση Lasik ή κάποια άλλη οφθαλμική επέμβαση laser. Μπορεί να αναφέρετε ότι δεν θέλετε να φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής έχοντας μερικούς πολύ συγκεκριμένους προσωπικούς στόχους στο μυαλό κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον χειρούργο της Lasik για να σας συμβουλεύσει ως προς το τι θα μπορείτε να πετύχετε. Προσπαθήστε και σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή – τη δουλειά σας, τα χόμπυ σας, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -και δείτε ποια από αυτά θα ήταν πιο απολαυστικά αν ήσασταν ανεξάρτητος/η από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Μοιραστείτε το αυτό με τον χειρούργο της Lasik. Είναι σημαντικό για την επιτυχία σας!

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Κατά της διάρκειας 1 έως 1,5 ώρας του ραντεβού θα εκτελεστούν προσεκτικά πολλές ειδικές εξετάσεις για να δούμε αν είστε κατάλληλος για τη θεραπεία του laser ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν την οπτική σας οξύτητα με και χωρίς την οπτική σας διόρθωση, την κερατοειδική τοπογραφία δηλαδή την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη του κερατοειδή , την μέτρηση της διαμέτρου της κόρης και την μέτρηση της οπτικής οξύτητας αφού τοποθετηθούν ειδικές σταγόνες στα μάτια σας.

Ένας έλεγχος θα πραγματοποιηθεί για να δούμε πιο μάτι είναι το υπερισχύων, και το πιο σημαντικό -το πάχος του κερατοειδή σας -θα μετρηθεί για να είμαστε σίγουροι ότι είστε οι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη Lasik. Επιπλέον έλεγχος θα διεξαχθεί περιλαμβάνοντας και την ενδοφθάλμια πίεση σας και θα γίνουν παρατηρήσεις για την υγεία του κερατοειδή , του φακού του ματιού και της ποιότητας των δακρύων χρησιμοποιώντας την σχισμοειδή λυχνία. Αυτό είναι ένα μικροσκόπιο μέσω του οποίου ζωντανοί ιστοί μπορούν προσεκτικά να εξεταστούν.

Αφού διασταλεί η κόρη των ματιών ο γιατρός θα εξετάσει την υγεία του αμφιβληστροειδή σας και των οπτικών νεύρων για να έχουμε «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα της υγείας του ματιού». Εκτός από τους παραπάνω ελέγχους, υπάρχουν μερικοί επιπλέον ειδικοί έλεγχοι που θα διεξαχθούν και θα συζητηθούν παρακάτω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ

Μια σημαντική μέτρηση είναι αυτή του μεγέθους της κόρης και στις δύο καταστάσεις φωτός και σκότους. Για να το κατορθώσουμε αυτό, χρησιμοποιείται ένα όργανο που ονομάζεται μετρητής της κόρης (pupilometer) . Αυτό το όργανο βοηθάει τον εξεταστή να ενισχύσει το φως για να δει πόσο μικραίνει η κόρη στο πολύ φως καθώς επίσης χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να δει πόσο μεγαλώνει η κόρη σας στο σκοτεινό φωτισμό. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρούργος μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη ζώνη θεραπείας για την δική σας περίπτωση. Αυτή η μέτρηση μας βοηθάει να σιγουρευτούμε ότι θα υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ WAVEFRONT ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΠΕΡΟΜΕΤΡΙΑ

Μια άλλη μέτρηση που θα γίνει ονομάζεται wavefront ανάλυση και αμπερομετρία. Αυτή είναι μια υπερβολικά ακριβής μέτρηση που θα περιλάβει όχι μόνο τις μετρήσεις της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού αλλά και την παρουσία των εκτροπών υψηλής τάξης που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της νυχτερινής όρασης να δημιουργήσουν δυσάρεστο έντονο φως, φωτοστέφανα και άλλες οπτικές ενοχλήσεις. Αν υπάρχουν αυτές οι εκτροπές κατά τη διάρκεια των wavefront μετρήσεων, ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μια ειδική τεχνική που ονομάζεται Custom Wavefront Lasik Eye Surgery. Χρησιμοποιώντας την εξελιγμένη αυτή τεχνολογία οι wavefront μετρήσεις θα βοηθήσουν στην επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ LASIK

Αφότου γίνουν όλες οι μετρήσεις, αναλύονται και ανασκοπούνται για να γίνει η τελική εκτίμηση αν είστε καλός υποψήφιος να υποβληθείτε στη Lasik ή σε άλλη οφθαλμική επέμβαση laser ώστε να πετύχετε τους προσωπικούς σας στόχους.

Είναι απόφαση σας!!

ΚΑΝΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ LASIK ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Πρέπει να βρείτε μια μέρα που να σας βολεύει . Θα χρειαστεί να έχετε κάποιον να οδηγήσει τη μέρα της επέμβασης καθώς θα σας περιμένει για να σας γυρίσει σπίτι. Εσείς και ο οδηγός σας πρέπει να ξέρετε ότι θα ξοδέψετε περίπου 1-1,5 ώρα από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας. Θυμηθείτε να είστε άνετα ντυμένοι αλλά συγχρόνως να φοράτε κάτι ζεστό καθώς το δωμάτιο του laser είναι δροσερό .Αφού θα μετακινείστε μέσα και έξω από διάφορα δωμάτια την ήμερα της επέμβασης το καλύτερο θα είναι να μην φέρετε πολλά προσωπικά αντικείμενα.

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Τη μέρα της επέμβασης , θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα.

Πρώτα, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, θα χρειαστεί να υπογράψετε μια δήλωση συγκατάθεσης που λέει ότι είχατε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις ,που έχουν απαντηθεί, ότι τα ρίσκα, τα οφέλη και οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας σας έχουν συζητηθεί μαζί σας, ότι έχετε λάβει υπ’ όψιν σας όλες τις εναλλακτικές λύσεις όπως τα γυαλιά και τους φακούς επαφής και ότι αφού λάβατε υπ’ όψιν όλες τις πληροφορίες πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε. Πριν υπογράψετε τη συγκατάθεση σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε να κάνετε καμία άλλη τελευταία ερώτηση και έχετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Έπειτα ένα μέλος του προσωπικού θα ξεκινήσει να σας βάζει κολλύρια στα μάτια. Μερικά από αυτά είναι για να μουδιάσουν τα μάτι σας και μερικά είναι αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη για να εμποδίσουν τους κινδύνους μολύνσεων . Έπειτα θα σας δοθεί μια κάψουλα ή ένα χάπι να πιείτε με λίγο νερό. Αυτό είναι ένα ήπιο ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μετά από λίγα λεπτά θα μεταφερθείτε στην αίθουσα του laser. Μην εκπλαγείτε αν σας φανεί ότι υπάρχουν και άλλα άτομα στην αίθουσα του laser κάνοντας κάτι.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι και μερικές επιπλέον σταγόνες θα πέσουν στα μάτια σας.

Ο χειρούργος ή το προσωπικό θα καθαρίσουν την περιοχή γύρω από τα μάτια σας χρησιμοποιώντας μία μικρή αποστειρωμένη γάζα και μερικά υγρά για προσεχτικό καθάρισμα των βλεφάρων και των γύρω περιοχών.

Στη συνέχεια, μια λεπτή συσκευή διατήρησης ανοιχτών των βλεφάρων τοποθετείται γύρω από τις γωνίες των βλεφάρων για να εμποδίζει το κλείσιμο τους. Μην ανησυχείτε καθώς η συσκευή αυτή είναι μαλακή αλλά σταθερή αρκετά για να εμποδίσει το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Θα αισθανθείτε μια μικρή πίεση γύρω από τα μάτια όπως θα αλλάζουν τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο χειρουργός. Είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι η όραση σας στην αρχή θα είναι θαμπή και ότι κάποια στιγμή θα σκοτεινιάσει κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του flap εάν κάνετε τη Lasik. Μπορεί να ακούσετε διάφορους ήχους από τα εργαλεία, εν’ τούτοις είναι λιγότερο θορυβώδης από ότι η εξέταση στον οδοντίατρο.

Αφού δημιουργηθεί το flap, ο χειρούργος θα σας δώσει εντολή να δείτε ένα μικρό σταθερό φως του laser. Θα πρέπει να περιμένετε ότι το φωτάκι αυτό θα είναι θαμπό. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το μηχάνημα του laser θα ευθυγραμμίσει το μάτι σας και θα ελέγχει την κίνηση του καθώς απελευθερώνει ενέργεια laser για να λειάνει τον κερατοειδή. Η όλη διαδικασία του laser θα πάρει μόνο μερικά λεπτά βασιζόμενη στις προεγχειρητικές μετρήσεις. Θα ακούσετε ξανά κάποιους θορύβους καθώς εφαρμόζεται το laser. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αφότου εφαρμοσθεί το laser ο χειρούργος θα τοποθετήσει το flap στη θέση του χρησιμοποιώντας μερικές σταγόνες για να ενυδατώσει την επιφάνεια του ματιού. Ο κερατοειδής και το flap τείνουν να κολλήσουν αμέσως μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να γίνουν ράμματα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για το δεύτερο μάτι. Πιθανόν ο χειρούργος και το προσωπικό να μιλάνε όλη την ώρα. Αυτοί θα σας καθησυχάσουν ότι όλα εξελίσσονται όπως ήταν σχεδιασμένα. Δεν περιμένουν ή δεν θέλουν να συνδιαλέγεστε μαζί τους. Η δουλειά σας είναι να χαλαρώνετε και να περιμένετε.

Πριν φύγετε από την αίθουσα του laser θα πρέπει να τσεκάρουμε και να βεβαιωθούμε ότι τα flap είναι τοποθετημένα στη σωστή θέση και είναι καλά κολλημένα ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η επούλωση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα αναμονής για λίγα λεπτά και στην συνέχεια ο γιατρός θα εξετάσει τα μάτια σας. Θα σας δοθούν ειδικά καλύμματα που θα τοποθετείτε στα μάτια σας κατά την διάρκεια του ύπνου τα οποία σας επιτρέπουν να βλέπετε, παρέχοντας σας προστασία από το περιβάλλον και από τυχαία τριψίματα. Θα λάβετε οδηγίες για τις μετεγχειρητικές σταγόνες και τους περιορισμούς δραστηριοτήτων και μετά θα μπορείτε να πάτε σπίτι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η όραση σας θα είναι θαμπή για μερικές ώρες μετά τη διαδικασία και ότι είναι φυσιολογικό να έχετε έναν ήπιο ερεθισμό όπως ευαισθησία στα φώτα, δακρύρροια και αίσθηση ξένου σώματος.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν πάτε σπίτι είναι να κοιμηθείτε. Κρατώντας τα μάτια σας κλειστά για 4-6 ώρες μετά την επέμβαση θα βοηθήσετε πραγματικά στην διαδικασία της επούλωσης καθώς η θέση των βλεφάρων λειτουργεί ευεργετικά στο σφράγισμα του flap.

Χρησιμοποιείτε τα τεχνητά δάκρυα όσο το δυνατόν πιο συχνά ακόμα και αν δεν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, σα να έχουν άμμο ή ερεθισμένα. Όταν ξυπνάτε δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε εντατικές δραστηριότητες. Θα χρειαστεί να ηρεμήσετε και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του χειρούργου και να αποφεύγετε να βάζετε νερό απευθείας στα μάτια σας για λίγο καιρό.

Από την πρώτη μέρα πολλοί ασθενείς βλέπουν αρκετά καλά για να οδηγήσουν κάτι το οποίο όμως δεν συνιστάται.

Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Αμέσως μετά τη διαδικασία Lasik οι πρώτες ώρες είναι οι πιο σημαντικές για την επούλωση. Να θυμάστε να έχετε τα μάτια σας κλειστά, καλά ενυδατωμένα με τα τεχνητά δάκρυα ακόμα κι αν δεν τα αισθάνεστε ξηρά. Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δόθηκαν προσεχτικά και στις περισσότερες περιπτώσεις σε μια ή δύο μέρες θα είστε ικανοί να επιστρέψετε στον καθημερινό τρόπο ζωής σας με δυνατότητα συμμετοχής σας σε εντονότερες δραστηριότητες και αποφεύγοντας το πέταγμα νερού απ’ ευθείας στα μάτια σας.

Οι επόμενες επισκέψεις είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας σας. Οι περισσότεροι χειρούργοι της Lasik επανεξετάζουν τους χειρουργημένους την επόμενη ημέρα και έπειτα σε 3-4 ημέρες , σε μία εβδομάδα, σε ένα μήνα ,σε τρείς μήνες σε έξι μήνες και σε ένα χρόνο μετά τη διαδικασία. Το ακριβές πρόγραμμα και ο αριθμός των επισκέψεων μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από την επούλωση. Να μην ανησυχείτε αν έχετε διαφορετικό τρόπο παρακολούθησης από κάποιον που ξέρετε. Πρέπει να περιμένετε να δείτε μια εντυπωσιακή βελτίωση στην μακρινή σας όραση από την πρώτη μέρα μετά τη διαδικασία της Lasik. Εν’ τούτοις αυτό είναι μια ένδειξη του πόσο καλά τελικά θα βλέπετε όταν τα μάτια σας έχουν θεραπευτεί πλήρως. Γενικά μετά από περίπου 3 μήνες θα έχετε την αίσθηση της τέλειας όρασης. Μην ξοδεύετε τον χρόνο σας συγκρίνοντας την όραση στο ένα μάτι με το άλλο. Τα μάτια σας αναρρώνουν με διαφορετικό ρυθμό ενώ συνήθως έχουν και διαφορετικές δυνατότητες στη επίτευξη της καλύτερα δυνατής όρασης.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

Επειδή το κάθε μάτι είναι διαφορετικό συχνά και η όραση διαφέρει ανάμεσα στα δύο μάτια. Μπορούμε, εν’ τούτοις να δώσουμε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα βασιζόμενοι στη συνταγή των γυαλιών , στην οφθαλμική υγεία και στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Ένας πεπειραμένος χειρούργος της Lasik θα δώσει με ασφάλεια , αποτελεσματικά και αναμενόμενα αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον τύπο της διαδικασίας laser που θα χρησιμοποιήσει και θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους πραγματικούς σας στόχους και προσδοκίες.

Επιπλέον, με τη χρήση της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας του Micron M7 της Excelsius εγγυόμαστε ότι ο ασθενής θα έχει τις μέγιστες πιθανότητες για τέλεια αποτελέσματα.