PRK vs LASIK

LASIK και PRK είναι δύο διαφορετικά (αλλά παρόμοια) είδη οφθαλμοχειρουργικής επέμβασης. Και οι δύο είναι ομαδοποιημένες στην κατηγορία “χειρουργικές επεμβάσεις ματιών με λέιζερ», αλλά η κάθε μία είναι λίγο διαφορετική από την άλλη, όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Τι είναι η PRK;

Στην αρχή αυτού του τύπου της χειρουργικής επέμβασης , χρησιμοποιούνται σταγόνες για να μουδιάσει η εξωτερική επιφάνεια του ματιού. Ένα μικροεργαλείο χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί ανώδυνα το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς που ονομάζεται επιθήλιο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αραιού διαλύματος αλκοόλης που ενσταλάσεται στην περιοχή που θα λάβει θεραπεία με λέιζερ.

Το γεγονός αυτό εκθέτει το εσωτερικό του κερατοειδούς που το λέιζερ θα αρχίσει να ανακατασκευάζει την καμπυλότητα του.

Δεν υπάρχει καμιά δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής , αλλά μόνο μια μυρωδιά παρόμοια με καμένα μαλλιά. Να είστε βέβαιοι ότι το excimer laser είναι ένα κρύο λέιζερ και ως εκ τούτου τίποτα δεν καίγεται. Η οσμή, διαρκεί συνήθως μερικά δευτερόλεπτα.

Μετά τη θεραπεία με λέιζερ, ο κερατοειδής χιτώνας καλύπτεται με ένα θεραπευτικό φακό επαφής.

Μέσα σε λίγες μέρες, νέα επιθηλιακά κύτταρα αναπτύσσονται και ο φακός επαφής αφαιρείται.

Το επιθήλιο αναγεννάται γρήγορα, και χρειάζεται συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες για να επουλωθεί πλήρως η επιφάνεια του ματιού.

Πλεονεκτήματα PRK

Πρόκειται για απλή τεχνική.

Δεν απαιτούνται βελόνες ή τομές.

Η PRK μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε κερατοειδείς που μπορεί να είναι πολύ λεπτοί για LASIK.

Επειδή δεν δημιουργείται κρημνός κερατοειδή (flap), και η χειρουργική επέμβαση γίνεται στο επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τη δημιουργία του κρημνού κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτή και γενικά είναι ασφαλέστερη σαν μέθοδος.

Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που ασχολούνται με δραστηριότητες που τους εκθέτουν σε κίνδυνο τραυματισμού των ματιών.

Μειονεκτήματα της PRK

Χρησιμοποιούνται οφθαλμικά φάρμακα (κολλύρια) για την πρόληψη κάποιας λοίμωξης και φακοί επαφής που τοποθετούνται σε κάθε μάτι για να βοηθήσουν στην επούλωση του επιθηλίου. Αυτοί οι φακοί αφαιρούνται σε 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση. Το επιφανειακό (επιθηλιακό) στρώμα θα αρχίσει να αναπλάθεται και ολόκληρη η διαδικασία επούλωσης, θα διαρκέσει έως και 3-4 μήνες.

Γι ‘αυτό μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες για να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση μετά από PRK. Θολή όραση και ευαισθησία στο φως είναι σύνηθες φαινόμενο για αρκετές ημέρες ή και περισσότερο μετά τη διαδικασία.

Οι ασθενείς λαμβάνουν συνήθως αναλγητική αγωγή για περίπου 1-2 ημέρες μετεγχειρητικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες νευρικές ίνες στον κερατοειδή χιτώνα βρίσκονται στο τμήμα της επιφάνειας και στην PRK αυτές επηρεάζονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και κατά τη διαδικασία της επούλωσης

Μπορεί να υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης ματιών, θάμβος και απρόβλεπτη επούλωση του κερατοειδούς μετά από PRK σε σχέση με LASIK. Αλλά σοβαρές επιπλοκές μετά από PRK είναι σπάνιες και μπορούν γενικά να αντιμετωπιστούν με φάρμακα

Τι είναι το LASIK;

Η LASIK (laser in-situ Keratosmileusis) είναι το πιο δημοφιλές είδος χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ

Απαιτεί ο χειρουργός να χρησιμοποιήσει ένα χειρουργικό εργαλείο που ονομάζεται μικροκερατοτόμος με το οποίο ανασηκώνει τον κερατοειδή χιτώνα δημιουργώντας ένα κρημνό . Ένα τμήμα του κρημνού παραμένει προσκολλημένο στο μάτι (ως άρθρωση), ενώ το υπόλοιπο σηκώνεται απαλά και εκθέτει το εσωτερικό του κερατοειδούς.

Το λέιζερ ανακατασκευάζει, στη συνέχεια, τον κερατοειδή και ο κρημνός επιστρέφει και προσκολλάται στην αρχική του θέση.

Πλεονεκτήματα της LASIK

Δεν απαιτούνται ράμματα γιατί ο κρημνός επανέρχεται στη θέση του με τη φυσική πίεση των ματιών.

Ένα κολλύριο χρησιμοποιείται για μια έως δύο εβδομάδες και οι ασθενείς συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες σε τρεις μέρες. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας επούλωσης γίνετε μέσα σε μια εβδομάδα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 1-3 μήνες για την πλήρη σταθεροποίηση της όρασής . Πολλοί ασθενείς LASIK νιώθουν μια ενόχληση για 5-6 ώρες καθώς η επιφάνεια του κερατοειδή επουλώνεται.

Μειονεκτήματα της LASIK

Το μειονέκτημα της LASIK είναι ότι απαιτεί ένα πρόσθετο χειρουργικό βήμα, τη δημιουργία του κρημνού. Αυτή η δημιουργία είναι ανώδυνη και διαρκεί λιγότερο από μισό λεπτό για να ολοκληρωθεί.

Ο ιστός αφαιρείται βαθύτερα στον κερατοειδή προκαλώντας μια μεγαλύτερη επίδραση στη δομή του κερατοειδή σε σύγκριση με την PRK

Επίσης συχνά υπάρχει μετεγχειρητικά ξηροφθαλμία.

Η απόφαση για το ποια διαδικασία σας ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να συζητηθεί από εσάς και τον οφθαλμίατρο σας , όμως, η τελική 
 απόφαση βασίζεται στα αποτελέσματα της εξέτασης των ματιών σας