Συμπτώματα Γλαυκώματος & Εξέταση Ματιού

Συμπτώματα Γλαυκώματος & Εξέταση Ματιού

Συμπτώματα Γλαυκώματος
Το γλαύκωμα συχνά ονομάζεται «σιωπηλός κλέφτης της όρασης», επειδή οι περισσότεροι τύποι του συνήθως δεν προκαλούν πόνο και κανένα σύμπτωμα μέχρι να επέλθει αισθητή απώλεια της όρασης.

Για το λόγο αυτό, το γλαύκωμα συχνά προχωρεί απαρατήρητα μέχρις ότου το οπτικό νεύρο έχει ήδη καταστραφεί ανεπανόρθωτα, με ποικίλους βαθμούς μόνιμη απώλεια όρασης.

Στο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, τα συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, έντονο πόνο στα μάτια, ναυτία και έμετο. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε αμέσως με οφθαλμίατρο, ώστε να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η μόνιμη απώλεια της όρασης που μπορεί να συμβεί σε αυτή τη περίπτωση πολύ γρήγορα.

Η Εξέταση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ρουτίνας των ματιών , ένα όργανο που ονομάζεται τονόμετρο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μερικά τονόμετρα φυσούν μια ριπή αέρα στην επιφάνεια των ματιών . Άλλα αγγίζουν απαλά την επιφάνεια του ματιού που είναι μουδιασμένη με οφθαλμικές σταγόνες. Μια ασυνήθιστα υψηλή ΕΟΠ δείχνει πιθανό πρόβλημα με την ποσότητα του υδατοειδούς υγρού στο μάτι. Είτε το μάτι παράγει πάρα πολύ υγρό, ή αυτόν δεν παροχετεύεται σωστά.

Κανονικά, η ΕΟΠ θα πρέπει κατά κανόνα να είναι κάτω από 21 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) .

Αν ΕΟΠ είναι υψηλότερη από 30 mm Hg, ο κίνδυνος απώλειας της όρασης από το γλαύκωμα είναι 40 φορές μεγαλύτερος από κάποιον με ενδοφθάλμια πίεση 15 mm Hg ή χαμηλότερα. Αυτός είναι ο λόγος που οι θεραπείες του γλαυκώματος, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την ΕΟΠ χαμηλά.

Η εξέταση των οπτικών πεδίων είναι ένας τρόπος για τον οφθαλμίατρό να διαπιστώσει αν υπάρχει απώλεια της όρασης από το γλαύκωμα. Σε αυτή την εξέταση ο ασθενής κοιτάζει ευθεία μπροστά σε ένα μηχάνημα και κάνει κλικ με ένα κουμπί όταν παρατηρήσει ένα φως που αναβοσβήνει στην περιφερική του όραση .

Τα οπτικά πεδία πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βλέπουμε εάν αναπτύσσονται τυφλά σημεία από βλάβη στο οπτικό νεύρο καθώς και να καθορίζουμε την έκταση ή την εξέλιξη της απώλειας όρασης από το γλαύκωμα.

Γωνιοσκοπία επίσης μπορεί να εκτελεστεί για να βεβαιωθούμε ότι το υδατοειδές υγρό παροχετεύεται ελεύθερα από το μάτι. Εδώ ειδικοί φακοί χρησιμοποιούνται ώστε ο οφθαλμίατρος να ελέγξει τη δομή στο εσωτερικό του ματιού που ονομάζεται αποχετευτική γωνία και η οποία ελέγχει την εκροή του υδατοειδούς υγρού και ως εκ τούτου επηρεάζει την ενδοφθάλμια πίεση.