Οφθαλμολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία

Οφθαλμολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία

Εκτός από την μυωπία , υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό , κοινά προβλήματα όρασης των παιδιών είναι: ▪ Τεμπέλικο μάτι, ▪ Κακή ευθυγράμμιση των ματιών, ▪ Αδυναμία να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των ματιών, όταν βλέπουν κοντινά αντικείμενα, ▪ Ικανότητα εστίασης , αντίληψη του βάθους και έγχρωμη όραση, ▪ Υγεία του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού και των βλεφάρων

▪ Τεμπέλικο μάτι ( αμβλυωπία )

Eίναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαφορά στην οπτική ικανότητα μεταξύ των δύο οφθαλμών , παρά τη χρήση διορθωτικών μέσων , όπως τα γυαλιά . Μπορεί να προκληθεί από διαφορά στους βαθμούς διάθλασης μεταξύ των δύο ματιών , κακή ευθυγράμμιση των ματιών ή θολερότητα στην όραση που οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καταρράκτης .

Ο γιατρός θα προσπαθήσει να εξαλείψει την αμβλυωπία ή ” τεμπέλικο μάτι “, που μειώνει την όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια , χωρίς να ανιχνεύεται ανατομική βλάβη . Δυστυχώς η αμβλυωπία δεν είναι δυνατόν πάντα να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής και μπορεί να απαιτηθεί κλείσιμο του υγιούς ματιού με ειδικές καλύπτρες για την βελτίωση του ασθενέστερου.

Το τεμπέλικο μάτι διορθώνεται καλύτερα εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και ενώ το σύστημα όρασης του παιδιού εξακολουθεί να αναπτύσσεται .

▪ Κακή ευθυγράμμιση των ματιών ( στραβισμός)

Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως προβλήματα με τον έλεγχο των μυών στο προσβεβλημένο μάτι ή τα μάτια . Ο στραβισμός είναι μια κοινή αιτία αμβλυωπίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς στην παιδική ηλικία έτσι ώστε η όραση και η καλή συνεργασία των δύο ματιών να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

▪ Αδυναμία να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των ματιών, όταν βλέπουν κοντινά αντικείμενα ( ανεπάρκεια σύγκλισης )

Ο οφθαλμίατρος θα αξιολογήσει την ικανότητα των ματιών να συγκλίνουν και να διατηρούν τη σωστή ευθυγράμμιση για άνετη ανάγνωση .

▪ Ικανότητα εστίασης , αντίληψη του βάθους και έγχρωμη όραση

Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει την ικανότητα εστίασης του παιδιού σας . Η αντίληψη του βάθους και η ικανότητα υπολογισμού των αποστάσεων μεταξύ των αντικειμένων μπορεί επίσης να εξεταστεί .Τα τεστ χρωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της έγχρωμη όρασης του παιδιού σας .

▪ Υγεία του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού και των βλεφάρων

Ο γιατρός θα εξετάσει τα βλέφαρα του παιδιού σας για κάποια ανωμαλία ή λοίμωξη των θυλάκων των βλεφαρίδων , εξογκώματα , οφθαλμικό έκκριμα η πρήξιμο (οίδημα ) . Θα εξετάσει επίσης τον κερατοειδή , την ίριδα , και το φακό για θολερότητες ή άλλα παθολογικά σημεία.