Παιδιατρική Οφθαλμολογία

 Παιδιατρική Οφθαλμολογία

Η Παιδιατρική Οφθαλμολογία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του οπτικού συστήματος και των διαφόρων νόσων που διαταράσσουν την οπτική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία

Τι είναι η Παιδιατρική Οφθαλμολογία

Η οφθαλμολογική εξέταση ενός παιδιού πρέπει να γίνεται μόλις οι γονείς αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα οράσεως ή στραβισμού ασχέτως ηλικίας. Σίγουρα όμως όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται στην προσχολική ηλικία ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα και να διορθωθεί πριν το παιδί αρχίσει το σχολείο. Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του παιδιού είναι πολύ πλαστικός και επομένως είναι εύκολη η διόρθωση κάποιου οπτικού προβλήματος.

Ο προσχολικός έλεγχος εφαρμόζεται από πολλές δεκαετίες στις Η.Π.Α. και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι και στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κύριος σκοπός της εξέτασης είναι να προσδιοριστεί η όραση του παιδιού, χωριστά σε κάθε μάτι, η ευθυγράμμιση των ματιών, η αντίληψη των χρωμάτων και ο έλεγχος του κερατοειδούς, του φακού και του βυθού στο εσωτερικό μέρος του ματιού. Η όραση του παιδιού μπορεί να ελεγχθεί σε πολύ μικρή ηλικία ακόμη και ενός έτους με διάφορες τεχνικές , επομένως ποτέ δεν είναι νωρίς για έναν έλεγχο.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία είναι ο στραβισμός, η αμβλυωπία ή κοινώς « τεμπέλικο μάτι», διαθλαστικές ανωμαλίες όπως : μυωπία , υπερμετρωπία , αστιγματισμό και συγγενείς ανωμαλίες όπως : καταρράκτης, γλαύκωμα και προβλήματα στο βυθό του ματιού.

Σπουδαιότητα της Παιδοφθαλμολογικής εξέτασης
Η οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών είναι πολύ σημαντική. Ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων όρασης στα παιδιά μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία όταν αυτά έχουν διαγνωστεί νωρίς.
Ανησυχητικά σημάδια όρασης
Τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση εξέταση από το γιατρό είναι:
Προετοιμασία για την εξέταση
Βρείτε χρόνο για να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ματιών τους. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι θα κληθεί από το γιατρό να κοιτάξει και να αναγνωρίσει κάποια αντικείμενα. Αυτά μπορεί να είναι εικόνες, γράμματα, ή φωτεινά σχήματα στον τοίχο.
Οφθαλμολογικές δοκιμασίες για βρέφη
Τα μωρά θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν όπως οι ενήλικες , σε ότι αφορά τη δυνατότητα να εστιάζουν, την έγχρωμη όραση και την αντίληψη του βάθους από την ηλικία των 6 μηνών. Για να εκτιμηθεί κατά πόσον τα μάτια του μωρού σας αναπτύσσονται φυσιολογικά.
Εξετάσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Για τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 3 έως 5 , ο γιατρός θα προβεί σε κλινική εξέταση των ματιών, προβολή αριθμών η γραμμάτων σε πίνακα (οπτότυπο) , προβολή εικόνων , ή το ” παιχνίδι με το γράμμα E ” και πώς είναι στραμμένο. Έτσι ελέγχει την οπτική οξύτητα του παιδιού και την ικανότητα να δει τη μορφή και τις λεπτομέρειες των αντικειμένων.
Οφθαλμολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία
Εκτός από την μυωπία , υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό , κοινά προβλήματα όρασης των παιδιών είναι: ▪ Τεμπέλικο μάτι, ▪ Κακή ευθυγράμμιση των ματιών, ▪ Αδυναμία να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των ματιών, όταν βλέπουν κοντινά αντικείμενα, ▪ Ικανότητα εστίασης , αντίληψη του βάθους και έγχρωμη όραση, ▪ Υγεία του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού και των βλεφάρων
Έλεγχος της όρασης και απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο
Το κύριο σημείο της εξέτασης είναι να ελεγχθεί η όραση δηλαδή πόσο καλά το παιδί μπορεί να διαβάσει ένα γράφημα εξ αποστάσεως. Να θυμάστε ότι ο έλεγχος της όρασης σε μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει στο παιδί σας τις οπτικές δεξιότητες που απαιτούνται για να έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο.